BHER34 People sledging at Newlands Corner near Guildford, Surrey, UK.

ЗАЩО ОБИЧАМЕ ЗИМАТА

Posted on January 11, 2018

Зимата наистина е едно вълшебно време на годината. Да, нощите са дълги и дните са кратки и и вероятно студени, но това не означава, че няма какво да се види и да се прави навън.

Ето някои от най-добрите причини да излезем на открито тази зима и да усетим най-доброто от сезона:

Смелата червеногръдка в парка

European Robin (Erithacus rubecula) perched in snow, Wales, UK, January

Никоя друга птица не олицетворява духа на зимата и зимните празници така, както червеногръдката с яркото си оперение, която украсява толкова много празнични картички. Може би това се дължи на символиката й на вестоносец,  на червеното й оперение, което придава  цвят на сивия зимен ден или просто на факта, че тя са една от малкото птици, които могат да бъдат чути да пеят още по Коледа, защитавайки територията си.

Разходката в мразовита сутрин

CFGTGR Severe frost in mid-winter Cannock Chase AONB (area of outstanding natural beauty) in Staffordshire England UK

С падащите температури и ясните небеса идват и прекрасните мразовити утрини. Ние в България имаме невероятна природа, паркове и райони с изключителна красота, които могат да превърнат ранното ставане сутринта в едно истинско удоволствие.

Наблюдението на зимуващи водолюбиви птици

16797098_960144854121927_8811061225469781917_o

Зимата е най-доброто време от годината за наблюдения на патици, гъски и лебеди. Може да не ви се вярва, но те идват тук с десетки хиляди, защото нашите зими са сравнително леки и лесно може да бъде намерена храна. Потърсете големите ята от зимуващи големи белочели и червеногуши гъски в крайбрежните ни езера, и внимавайте да не пропуснете и някои от по-редките патици, като звънарката и тръноопашатата потапница. Намерете място, откъдето да наблювавате зрелищното излитане на гъските рано сутрин, а ако решите да остане в града, немите лебеди и речните чайки, зимуващи на варненския плаж също са прекрасна гледка.

Горските звуци и гледки

AN0K5K Tawny Owl Strix aluco UK

Има и други звуци, освен тези на звънчетата, които могат да бъдат чути през зимата. Тихата свята нощ може и да не се окаже такава, ако улулиците са наблизо, защото по това време на годината можете да чуете класическите обяснения между мъжките и женските птици. И те не са единствените – ослушвайте се за барабаненето на черния, сивия, градинския и големия пъстър кълвач, с което те ухажват женските си през януари и февруари.

Птиците, привлечени от градинските хранилки

CFKHPK Birds on feeder in winter woodland with snow Brentwood Essex, UK BI022004

Зимата може да бъде трудно време за птиците, така че важно е редовно да оставяме храна и вода, с които те да допълват диетата си. Храните с високо съдържание на мазнини, като сланина и лоеви топки в студеното време им помагат да запазят мастните си запаси, а любимите им храни, като семена, семенни смески и ядки също са добре дошли.

Ако решите да помогнете на нашите пернати приятели този сезон, ще имате една цветна феерия, на която да се радвате в градината си. За съвети как да подхранвате дивите птици и как да се грижите за птиците през зимата вижте предишните ни статии тук.

Многобройните ята от птици

BRM1X1 Rooks Corvus frugilegus arriving at roost at Buckenham Norfolk winter

През зимата много птици се събират заедно, понякога във феноменални числености, за топлина и безопасност. Една от най-известните и впечатляващи гледки, които могат да се видят в цялата страна, включително и в градовете, са големите ята от скорци. Има и други птици, които се събират на големи ята в селските райони: такива са врановите  птици (сиви врани и чавки), дроздовете (хвойнов и беловежд дрозд ), и дори бялата стърчиопашка.

Редките посетители

BX83R4 Waxwing with Berry

Вече споменахме прекрасните диви птици, които идват по нашите брегове през зимата заради по-мекото време. Но бъдете нащрек и за някои от по-дребните и по-цветни посетители във вашия парк или градина през зимата: от ярките планински чинки и хвойнови дроздове до редките снежни овесарки и екзотично изглеждащите копринарки.  Копринарките обикновено са малобройни, но има години, когато храната е оскъдна в местата, където гнездят и те се появяват в по-големи числености.

Статията е адаптирана, за да отрази природните дадености, особености и процеси в нашата страна.

Източник: BBC Earth http://www.bbc.com/earth/story/20151120-ten-reasons-to-love-winter

Кампанията “ДИВИТЕ ПТИЦИ – НАШИ СЪСЕДИ И ПРИЯТЕЛИ” се осъществява съвместно с “Неофрон Турс” – туристическа агенция специализирана в сферата на природопознавателния екотуризъм, която има за цел да разчупи стереотипите на масовия туризъм, предоставяйки възможност за едно по-пълноценно, смислено и полезно изживяване сред природата.

Be the first to leave a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *