Gardenature

КАК ДА ПОСТАВИМ КЪЩИЧКА ЗА ПТИЦИ

Posted on March 7, 2015

Макар и да не изглежда така, зимата полека си отива и скоро парковете и градините отново ще се оживят от птичите гласове. Можем да помогнем на някои птици да загнездят или да привлечем други в нашата градина като поставим подходящи гнездилки (къщички за птици).

Ето някои важни съвети от Британския тръст за орнитология за това как правилно да моделираме и поставим гнездилка:

1. Гнездилката не трябва да бъде разположена в близост до друга гнездилка от същия вид, тъй като това може да предизвика агресивно поведение между съседи.
2. Гнездилката трябва да предлага подслон при лошо време – предната част на кутията трябва да бъде под ъгъл вертикално или леко надолу, за да се предотврати навлизането на дъжд. Уверете се, че тя е защитена от преобладаващия вятър, дъжд и силна слънчева светлина.


3. Височината от земята трябва да е около 3 метра – гнездилките с малки отвори е най-добре да се поставят на 1-3 m над земята върху стволовете на дървета, но избягвайте места, където листата закриват входния отвор. Ако няма дървета в градината, следващия най-добър вариант е да поставите гнездилката под навес или на стена.
4. Уверете се, че гнездилката е недостъпна за котки – поставете бодлива тел или тръни под и над гнездилката, за да предотвратите достъпа на котки. Поставете метална пластина около отвора, за да възпре катериците и други хищници. Не поставяйте кацалка пред къщичката, защото това може да привлече натрапници.
5. Поставете гнездилката далече от хранилката за птици – движението около хранилката и високите нива на активност на птиците около нея може да попречи на гнездящите двойки.
6. Използвайте винтове или пирони от поцинкована или неръждаема стомана, която няма да ръждясва. Проеврявайте радовно окачването на гнездилката, за да се уверите, че тя е здраво закрепена.
7. Обикновено гнездилките за дребни пойни птици се поставят през пролетта. Някои видове обаче сформират двойки още през втората половина на февруари, така че ако поставите гнездилката в края на зимата, имате добри шансове да привлечете гнездящи птици. Въпреки това, никога не е твърде рано или късно да се направи къщичка за птици, тъй като някои птици ще ги използват за да нощуват в тях по време на зимните месеци.

Източник: BBC Wildlife

Be the first to leave a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *