IMG_0374 - Version 2

УЧАСТВАМЕ И ВЪВ ФЕСТИВАЛ НА ХВЪРЧИЛАТА – ШАБЛА 2015

Posted on September 4, 2015

Един празник, посветен на хората от крайбрежна Добруджа, житото и червеногушата гъска, организиран от Община Шабла и Зелен образователен център, с подкрепата на Сдружение за опазване на дивата природа

Място на провеждане: Местност «Малкото море» южно от Фара на Шабла, град Шабла
Дата: 20 септември (неделя)
Тази година на 20 септември местността „Малкото море“ южно от Фара на нос Шабла отново ще се изпъстри от парад на хвърчилата. Празникът осигурява целодневно пребиваване на открито, усмивки, творчество, движение и задължителното обветряне – всичко това в унисон с уникалния екстериор на мястото. От първото издание на фестивала през 2011-та година той се превърна в предпочитано септемврийско събитие за много хора от района – за да присъстват на него пристигаха гости от Добрич, Варна, та дори и от по-далеч. Фестивалът се организира от община Шабла и Зелен образователен център с подкрепата на Сдружение за опазване на дивата природа.

Издигане на готово хвърчило, изработване на такова на място, демонстрации на различни видове хвърчила, авиомодели и други летящи обекти, конкурс за най-оригинално, най-високо летящо и най-акробатично хвърчило – всичко това очаква любителите на простора по време на тазгодишния фестивал. Организаторите са се погрижили и за разнообразна съпътстваща програма. По традиция в района ще бъдат разположени шатри, където ще се помещават арт-работилници за изработка на хвърчила, бижута и картички, за сътворяване на птици от естествени материали, за демонстрация на техники за декорация и рисуване. Ще има щандове за продажба на ръчно направени сувенири и разбира се – местенца за хапване и пийване. Ще бъдат организирани пешеходни екскурзии до Тузлата и Тюленово. Не на последно място – в три времеви блока на импровизираната сцена ще вървят различни танцови, музикални и театрални прояви, съпътствани с викторини на тема морето, природата и фестивала.

Фестивалът ще бъде открит официално на 19 септември (събота) от 18.00 ч. в Зеления образователен център. След кратки приветствени слова от името на организаторите ще се състои пресконференция с участието на г-жа Бърдарева – кмет на Община Шабла. Ще бъде открита изложба на художниците анималисти Валентин Катранджиев и Виктор Василев, след което ще се почерпим със сангрия под звуците на акустична китара.

Kite fest_Pavel Gospodinov Kite fest_Pavel Gospodinov_2 Kite fest_Pavel Gospodinov_3

Be the first to leave a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *