Kite fest_Pavel Gospodinov

ФЕСТИВАЛ НА ХВЪРЧИЛАТА – ВАРНА 2014

Posted on September 16, 2014

За втора поредна година на 16 август 2014 г. на Аспаруховия плаж, гр. Варна се провежда Фестивал на хвърчилата: https://www.facebook.com/varnakites
Ораганизатори са Клуб „Асто – Въздушни чудеса“ и Сдружение за опазване на дивата природа (СОДП), , в партньорство с Черноморски фестивал на хвърчилата – Румъния, Клуб „Чайка“ – Турция, СОК „Камчия“, ОДК –Варна, Фотоплейс, Импакт прес груп, радио Варна и още много други приятели от Варна и района. Фестивалът подкрепя кандидатурите на Варна за Европейска столица на културата през 2019 г. и Европейска младежка столица през 2017 г.
Тази година Фестивалът става международен, с амбицията да се превърне в едно от знаковите събития на лятна Варна. Оригинални модели хвърчила собствена изработка ще демонстрират участници от България, Италия, Турция, Румъния и др. Програмата включва парад на хвърчилата, конкурс за най-атрактивен модел, демонстрации на авиомодели, парапланери и други летящи обекти, както и работилница за хвърчила на място. Съпътстващата програма на фестивала също е богата – представления на детски танцови и театрални състави от Варна и района, мини-концерти на известни наши поп изпълнители, работилници за изработване на бижута, значки, оригами и др., фото-пленер „Фестивал на хвърчилата – Варна 2014“, наблюдение на миграцията на щъркели, пеликани и други реещи се птици със специализирана оптика, приятна музика и много други забавления.
В сремежа си да постигнат свободата и красотата в полета на птиците, преди две хилядолетия хората са измислили хвърчилото. Затова връзката между това популярно забавление и каузата за опазване на дивите птици е повече от очевидна. Тазгодишното издание на Фестивала на хвърчилата – Варна подкрепя инициативата на Сдружение за опазване на дивата природа „Да опознаем и обикнем реещите се птици по черноморския миграционен път Via Pontica“.

impactpressgroup3IMG_1237DDXs5DKDHg8IMG_4936

Be the first to leave a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *