elha

5 НАЧИНА ДА СЕ ПОГРИЖИМ ЗА ПЛАНЕТАТА ТАЗИ КОЛЕДА

Posted on December 22, 2017

Освен че е сезон на добра воля, Коледа често е и период на консумация и излишък, а това е лошо за нашата планета. Пластмаси, опаковъчна хартия, остатъци от храна и т.н… Имаме няколко идеи как да направим така, че празничните ни тържества да не костват здравето на Земята.

  1. Без пластмаса!

Няколко благотворителни организации и такива, свързани с опазването и хуманното отношение към животните наскоро предупредиха, че повече от 100 000 тона пластмасови опаковки ще бъдат изхвърлени без да бъдат рециклирани тази Коледа. Но ако се замислим, бихме могли да допринесем реално за намаляването на пластмасата, влизаща и излизаща от нашите собствени домове.

Пазарувате коледни зеленчуци? Купувайте ги без пластмасова опаковка. Можете да намерите кълнове, картофи, моркови и почти всички зеленчуци на пазара без изкуствена опаковка. Пластмасата обикновено се използва, за да се гарантира, че зеленчуците остават свежи за по-дълго време; но ако ги купите само няколко дни преди големия ден е малко вероятно те да се развалят преди да бъдат изядени.

Имайте предвид, че някои опаковъчни хартии, особено лъскавите, са покрити с пластмасов филм. Разбира се, опаковката може да изглежда добре, но ще остане на нашата планета дълго след Коледа. Затова проверете от какво е направена вашата опаковъчна хартия, а най-добре  рециклирайте и използвайте повторно опаковъчната хартия от подаръци от предходната година.

  1. Купища храна – започнете да компостирате!

С всички тези остатъци от храна, Коледа е идеалният момент да започнете да компостирате. Вземете остатъците от зеленчуците (и техните обелки също!), отделете едно ъгълче от  градината си и започнете да произвеждате свои органични материали. Така не само ще подобрите почвата в градината си, но и компостните купчини ще осигурят дом за различни видове безгръбначни и дребни бозайници.

  1. Засадете елхата

В началото на януари по улиците на градовете се  натъкваме на камари от тъжни елхи без иглички, които чакат да бъдат събрани.

Някои коледни елхи се продават в саксии, а корените им са все още здрави и с малко грижливо отношение и поливане през коледния период, те биха продължили да живеят и след като свалите всички декорации и ги засадите навън. А ако все пак трябва да изхвърлите дръвчето си, не забравяйте да потърсите специалните места, където общината ги събира, за да ги рециклират, а следващата година непременно си купете  елха, която ще можете да ползвате отново!

  1. Без лъскав брокат

Ако някога сте използвали от онези ситни бляскави звездички, сигурно знаете, че те се пъхат навсякъде и остават там много дълго време. Това е така, защото най-продаваният брокат се състои от дребни парченца пластмаса. Този микропласт може да попадне във водни басейни и в крайна сметка да се озове в морето и на нашите плажове, да бъде погълнат от морските организми и вероятно ще намери пътя обратно към хранителната верига на човека чрез мидите и рибите, които консумираме. Така че, когато декорирате елхата си или правите лъскави коледни картички, опитайте да използвате материали, които не са покрити със синтетика.

  1. Обърнете се към природата за вдъхновение

Боровите шишарки, сушените портокалови и канелени пръчици не само ще направят уханието у дома невероятно, но и могат да послужат като брилянтни домашни декорации. Използването на естествени материали за украса на елхата ще намали количеството пластмасови отпадъци, ще намали въглеродния отпечатък и при това всяка година можете да имате уникално изглеждаща елха без олющени играчки!

Източник: BBC Autumnwatch (http://www.bbc.co.uk/blogs/natureuk/entries/94089c3b-a042-4252-8e94-ba4f12506fff )

 

Be the first to leave a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *