ЩЪРКЕЛОВО ВРЕМЕ Е

Пролетта вече е на прага ни и пролетната миграция върви с пълна сила. Убедихме се вчера, при едно от редовните ни посещения на защитена местност „Ятата“ близо до Варна, което е сред любимите ни в района.

Освен първото ято от около 150 бели щъркели,  които се появиха като по поръчка, зарадваха ни и продължиха в посока запад, във водоема наблюдавахме десетки малки корморани, девет вида патици и потапници, сред които глобално застрашената белоока потапница, сива патица, сива и голяма бяла чапла, тръстиков блатар и дори една голяма белочела гъска, навярно закъсняла с миграцията.

Continue Reading →

ЧЕРВЕНОГУШИТЕ ГЪСКИ СА ВСЕ ОЩЕ МНОГОБРОЙНИ

Червеногушите гъски (Branta ruficollis) са все още многобройни в района на езерата Шабла и Дуранкулак. На 15 февруари 2017 г. преброихме общо 23 780 червеногуши, заедно с 47000 големи белочели и 160 сиви гъски. В едно от ятата забелязахме също и малка белочела гъска. Преди предстоящата миграция птиците се хранят активно в насажденията от зимни култури край езерата, за да натрупат енергия за дългия полет от 6000 км  обратно към сибирската тундра.

Continue Reading →

ПОСРЕЩАМЕ НОВАТА ГОДИНА С ПО-ГОЛЕМИ ЧИСЛЕНОСТИ НА ЧЕРВЕНОГУШАТА ГЪСКА

На 2 януари 2017 г. Сдружението за опазване на дивата природа проведе поредния мониторинг на водолюбивите птици в северните ни черноморски езера – Дуранкулашко езеро и трите Шабленски езера (Шабленско езеро, Езерецко езеро и Шабленска тузла).

Continue Reading →

И ЧЕРВЕНОГУШИТЕ ГЪСКИ ВЕЧЕ СА ТУК

Застудяването в средата на декември доведе от север голям брой водолюбиви птици в северните ни черноморски езера – Дуранкулашко езеро и трите Шабленски езера (Шабленско езеро, Езерецко езеро и Шабленска тузла).

На 17 декември 2016 г. екипи на Сдружението за опазване на дивата природа посетиха езерата с цел преброяване на водолюбивите птици и най-вече установяване числеността на червеногушата гъска, която е един от най-редките и силно уязвими видове птици, зимуващи ежегодно в района на езерата.

Continue Reading →

СТАБИЛНИ ЧИСЛЕНОСТИ НА ЧЕРВЕНОГУШИТЕ ГЪСКИ В СЕВЕРОИЗТОЧНА БЪЛГАРИЯ

23 януари 2016г.

Числеността на червеногушите гъски в техните традиционни зимовища в североизточна България остава стабилна. По време на мониторинга, проведен на 23 януари 2016 г. от екип на Сдружение за опазване на дивата природа и Неофрон Турс установихме 24 430 червеногуши гъски, от които 12 760 бяха нощували на Дуранкулашкото езеро и 11 760 – на Шабленското езеро. Това е най-високата численост на вида, регистрирана през последните три зимнни сезона в района на двете езера. По време на преброяването отчетохме също 56 990 белочели гъски и около 60 сиви гъски.

Други интересни наблюдения: северни мишелови, белоопашати мишелови, морски орли, тръстикови и полски блатари, пойни и тундрови лебеди, червеноклюни потапници, малки нирци, голям воден бик.

20160123_160323RBG_Jan 2014_cropped Rough-legged Buzzard_22 Jan 2016_cropped

СТУДЪТ ДОВЕДЕ ЧЕРВЕНОГУШИТЕ ГЪСКИ В ТРАДИЦИОННОТО ИМ ЗИМОВИЩЕ

След необичайно топлото време в края на 2015 г. с настъпването на Новата година студеното време най-после достигна и България. Голям брой водоплаващи и други птици пристигнаха от север да намерят убежище в северните ни черноморски езера – Дуранкулашко езеро и трите Шабленски езера (Шабленско езеро, Езерецко езеро и Шабленска тузла).

По време на мониторинга на птиците на езерата, проведен от екип на Сдружението за опазване на дивата природа на 2-ри януари 2016 г. установихме 6980 червеногуши гъски (от които 5830 в Дуранкулашко езеро и 1150 в Шабленските езера) и 2025 големи белочели гъски (1205 в Шабленските езера и 820 в Дуранкулашко езеро). Наблюдавахме и 11 сиви гъски, които традиционно зимуват в малки числености в двете езера. Всички наблюдавани гъски бяха нощували в езерата.

Continue Reading →